Minä

Minä

tiistai 15. maaliskuuta 2011

Hyviä artikkeleita


Alla olevat Duodecim -lehden artikkelit koskevat lähinnä synnytyspelkoa. Niissä on paljon mielenkiintoista pohdittavaa, suosittelen tutkailemaan tarkemminkin.

Itseäni on matkan varrella käynyt harmittamaan kovasti se, että äidin toiveesta tapahtuvista elektiivisistä sectioista (sectio/sektio, keisarileikkaus/keisarinleikkaus...?) ei puhuta missään. Siis muista kuin pelkosektioista. Aihetta ei myöskään ymmärtääkseni ole Suomessa juuri tutkittu, millään tasolla. Ainakaan en ole itse törmännyt kuin muutamaan ohimennen mainittuun kommenttiin koko aiheesta. Ulkomailla aihetta on toki käsitelty julkisestikin melko paljon. Suomessa koko synnytyskeskustelu on.. no, yksioikoista ja kritiikitöntä propagandaa.

Viittasin aiemmin tilastoihin, joiden mukaan pelkosektion saaneiden naisten keski-ikä on yli 34 vuotta ja jotka ovat n. kolme kertaa useammin korkeakoulutettuja kuin muut synnyttäjät. Tähän tilastoseikkaan ja omiin kokemuksiini pohjaten veikkaisin, että kaikki pelkosektion saaneet eivät ole todellisuudessa "pelon" vuoksi sektioituja. Voin toki olla väärässäkin, mutta luulen, että monet pelkosektion alle määritellyt naiset ovat todellisuudessa halunneet sektion samantyyppisistä syistä kuin minäkin: koska kokevat sektion turvallisemmaksi vauvalle, koska haluavat varman, selkeän ja hallitun synnytyksen, koska eivät usko perinteisiin alatiesynnytyspropagandistien väitteisiin luonnollisuudesta ja minimaalisista riskeistä, koska eivät näe kivun kokemista äitiyden välttämättömänä osana eivätkä idolisoi alatiesynnytystä, koska pitävät oikeutenaan päättää omasta vartalostaan modernin yhteiskunnan ja tasa-arvon mukaisesti tai muusta vastaavasta syystä. Olen varma siitä, että todellisia sektion takana piileviä syitä on muitakin kuin synnytyspelko. Mitenkään sinällään sitä pelkoa itsessään väheksymättä.

Mikäli sektiotoiveen taustalla ovat muut syyt kuin synnytyspelko, pelon hoito sype-keskusteluilla on hukkaan heitettyä. Se, että synnytyspelko on nyky-Suomessa ainoa fysikaalisten syiden lisäksi hyväksyttävä syy saada sektio aiheuttaa luonnollisesti sen, että mistä tahansa syystä sektiota toivova äiti määritellään synnytyspelkoiseksi joko omasta tahdostaan tai lääkärien puolesta. Mikä puolestaan vääristää tilastoja ja toisaalta ohjaa keskustelua ja tutkimusta vääristyneeseen suuntaan.

Esimerkkinä minä itse. Minä jouduin tolkuttamaan monelle ammattilaiselle miten paljon pelkään synnyttää, jotta sain sektioni. Kävin läpi psykologit, kerroin ahdistuksistani, itkin ja paasasin miten kamala edellinen synnytykseni oli. En ehkä ihan täysin valehdellut, mutta en kyllä puhunut tottakaan. Vääristelin totuutta, esitin näkemykseni yhden kapean puolen ja jätin monta tärkeämpää asiaa kertomatta. Todellisuudessa syyt olivat ihan jossakin muualla, mutta en uskaltanut luottaa että mielipiteitäni kuunneltaisiin. Siksi tilastoissa olen nyt pelkosektion saanut, vahvan synnytyspelon vuoksi. Ärsyttävää. En minä olisi halunnut huijata ketään, mutta toisaalta halu saada sektio oli vahvempi kuin halu puhua täydellistä totta.

Tässä asiassa ei kuitenkaan edistytä mihinkään, ennen kuin koko kenttä suvaitsee nähdä muitakin totuuksia kuin sen yhden ainoan. Toivottavasti uudet sukupolvet rikkovat vanhat konventiot ja uskaltavat kyseenalaistaa jääräpäiset näkemykset. Toivon että rohkeita pioneereja löytyy niin lääkäreistä, kätilöistä kuin tutkijoista. Ehkä kuitenkin ennen kaikkea äideistä.


Synnytyspelkoa kannattaa hoitaa:
http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/uusinnumero?p_p_id=dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku__spage=%2Fportlet_action%2Fdlehtihakuartikkeli%2Fviewarticle%2Faction&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_tunnus=duo92859&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_frompage=haku&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_hakusana=keisarileikkaus

Synnytyspelot ja niiden hoitaminen:
http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/uusinnumero?p_p_id=dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku__spage=%2Fportlet_action%2Fdlehtihakuartikkeli%2Fviewarticle%2Faction&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_tunnus=duo91649&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_frompage=haku&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_hakusana=keisarileikkaus

Synnytyslääkärit synnytyksiä ”räätälöimään”:
http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/uusinnumero?p_p_id=dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku__spage=%2Fportlet_action%2Fdlehtihakuartikkeli%2Fviewarticle%2Faction&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_tunnus=duo90086&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_frompage=haku&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_hakusana=keisarileikkaus

Raskaus ja synnytys Suomessa:
http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/uusinnumero?p_p_id=dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku__spage=%2Fportlet_action%2Fdlehtihakuartikkeli%2Fviewarticle%2Faction&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_tunnus=duo80462&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_frompage=haku&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_hakusana=raskaus+ja+synnytys

Yleistä infoa:
http://www.tervesuomi.fi/fi/julkaisu/11654

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti